top of page
ΙΕΚ-ΕΝΩΣΗ-ΣΗΜΑ.png

Τεχνίτης Ενδυμάτων

Δια Ζώσης

Διεθνής Πιστοποίηση
gatehouse-awords.png

Τομέας Σπουδών:

Μόδα

Σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να κατασκευάζουν ενδύματα και άλλα αξεσουάρ ένδυσης και οικιακής χρήσης. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις και τη μεθοδολογία για την εξοικείωση με όλες τις μηχανές ραφής (γαζωτική, κοπτοράπτη, τιγγέλι, κλάπα, φεστόνι κλπ.) με σκοπό την εκπαίδευση αρχαρίων και την πλήρη ένταξή τους στον κόσμο και στην αγορά εργασίας της βιομηχανίας της μόδας.

Που απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους έχουν ενδιαφέρον και στόχο να ασχοληθούν επαγγελματικά στον χώρο της μόδας και συγκεκριμένα στην κατασκευή και παραγωγή ενδυμάτων. Δεν έχει απαιτήσεις άλλων γνώσεων πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και αφορά:
α) επαγγελματίες γαζώτριες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο αντικείμενο και
β) αρχάριους.
Το πρόγραμμα διδάσκεται στα ελληνικά.

Διάρκεια προγράμματος: ένα έτος.

Εκπαιδεύτρια: Έμμυ Ανδριοπούλου

Η Έμμυ Ανδριοπούλου είναι Αρχιτέκτονας ΕΜΠ και Σχεδιάστρια Μόδας. Σαν σχεδιάστρια μόδας διατηρεί μέχρι σήμερα ατελιέ ενδυμάτων στην Αθήνα, ενώ έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε ποικιλία μαθημάτων από το ελεύθερο σχέδιο μέχρι την Κοπτική - Ραπτική.

Μετά το πέρας του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:
• γνωρίζουν καλά όλες τις βελονιές στο χέρι και να τις χρησιμοποιούν σωστά όπου απαιτείται.
• γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν σωστά τις οικιακές ραπτομηχανές και τα εξαρτήματά τους.
• γνωρίζουν τις δυνατότητες και να χρησιμοποιούν σωστά τις επαγγελματικές ραπτομηχανές και τα εξαρτήματά τους.
• γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις αναγκαιότητες των λοιπών μηχανών ραφής και μονταρίσματος (κοπτοράπτη, κλάπα, τιγγέλι κλπ.), να τις χρησιμοποιούν σωστά και με τα κατάλληλα υφάσματα.
• γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν κατάλληλα όλα τα ήδη ραφών.
• γνωρίζουν τις τεχνικές συναρμολόγησης και μονταρίσματος ενδυμάτων και να εργάζονται με ταχύτητα.
• Χρησιμοποιούν σωστά τα δευτερεύοντα και τα διακοσμητικά υλικά ραφής (φόδρες, γάζες, ρέλια, φιλέτα, τρέσσες κλπ).
• διαχειρίζονται και να ράβουν σωστά τα «ανοίγματα» των ενδυμάτων (τσέπες, κουμπότρυπες, πατιλέτες, φερμουάρ κλπ.).
• ακολουθούν σωστά αλλά και να συντάσσουν ορθά διαγράμματα ροής εργασιών.
• ολοκληρώνουν ενδύματα και να πραγματοποιούν ποιοτικό έλεγχο.

Παροχές

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος "Τεχνίτης Ενδυμάτων", χορηγείται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στο οποίο αναγράφονται τα εξής στοιχεία: α) η διάρκεια του προγράμματος σε ώρες, β) η μέθοδος διδασκαλίας, γ) οι πιστωτικές μονάδες ECTS και δ) οι τίτλοι των θεματικών ή διδακτικών ενοτήτων του προγράμματος. Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος χορηγείται απλή «Βεβαίωση Παρακολούθησης».

Μέθοδος υλοποίησης

Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός ακολουθεί τη μεθοδολογία που υποστηρίζει την δια ζώσης εκπαίδευση.
Η διανομή του εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού υλικού γίνεται σταδιακά και σε εβδομαδιαία βάση. Το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται online, σε ψηφιακή μορφή, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα τοπικής αποθήκευσής του. Είναι εύκολα εκτυπώσιμο για τους χρήστες που προτιμούν το έντυπο υλικό.

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων πραγματοποιείται με παράδοση έτοιμων ολοκληρωμένων ενδυμάτων, με πατρόν που ορίζει ο εκπαιδευτής και ύφασμα της επιλογής των εκπαιδευόμενων, που περιλαμβάνουν:
1. Ένδυμα εξ ολοκλήρου ραμμένο στο χέρι
2. Ένδυμα με ελαστικό ύφασμα (κοπτοράπτης – τιγγέλι)
3. Φόρεμα με μανίκι και καθάρισμα unform
4. Ανδρικό παντελόνι με τσέπες
5. Γυναικείο σακάκι με τσέπες
6. Παιδικό ένδυμα

Τεχνίτης Ενδυμάτων

Δομή του προγράμματος

Θεματικές ενότητες του προγράμματος και περιγραφή τους
Θ.Ε. 1: Εισαγωγή στη ραπτική
Η ενότητα περιλαμβάνει την παρουσίαση του προγράμματος και τη γνωριμία με την τέχνη της ραπτικής, τα υλικά, τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς της ραπτικής. Γίνεται σύντομη ιστορική αναδρομή και αρχική αναφορά στα εργαλεία και τις μηχανές που χρησιμοποιούνται. Επίσης καθορίζονται τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Θ.Ε. 2: Ραπτική με το χέρι
Στην ενότητα αυτή διδάσκονται οι όλες οι βελονιές και οι τεχνικές τους για ραφές με το χέρι, πού και πότε αυτές χρησιμοποιούνται. Πραγματοποιούνται ασκήσεις εξάσκησης ραφών με το χέρι σε ευθεία και σε καμπύλη, επίσης στο ίσιο και στο λοξό του υφάσματος, όπου μελετώνται οι ιδιαιτερότητες κάθε φορά. Επίσης μελετάται η πρώτη άσκηση και παραδίδεται στους συμμετέχοντες το πατρόν και το διάγραμμα ροής. Εξηγούνται οι συμβολισμοί του πατρόν και διδάσκεται η διαδικασία κοπής του ενδύματος.
Θ.Ε. 3: Μηχανές που χρησιμοποιούνται στη ραπτική
Η ενότητα περιλαμβάνει τη γνωριμία με τις πιο συνηθισμένες και απαραίτητες μηχανές που χρησιμοποιούνται στη ραπτική, πώς λειτουργούν και τι αποτελέσματα αυτές παράγουν, ξεκινώντας από την απλή οικιακή ραπτομηχανή, τη επαγγελματική γαζωτική, ως το τιγγέλι, το φεστόνι, την κλάπα κλπ. Γίνεται εξάσκηση στις μηχανές ώστε οι εκπαιδευόμενοι να εξοικειωθούν με το είδος και την ταχύτητα κάθε μηχανής, με απώτερο σκοπό την αρτιότητα και καλή ποιότητα ραφής.
Θ.Ε. 4: Είδη ραφών
Η ενότητα αυτή αναφέρεται στα είδη των ραφών που χρησιμοποιούνται στα ενδύματα, όπως η γαλλική ραφή ή η πλακοραφή. Διδάσκεται και εξηγείται πότε χρησιμοποιείται κάθε είδος, τι ιδιαιτερότητες και τι απαιτήσεις έχει καθώς και σε τι είδος υφάσματος μπορεί ή πρέπει να εφαρμοστεί κάθε ραφή. Γίνεται αναφορά στα ελάχιστα μηχανήματα που απαιτούνται για την άρτια κατασκευή ενδυμάτων και πραγματοποιείται εξάσκηση στα είδη ραφών.
Θ.Ε. 5: Συναρμολόγηση ενδυμάτων
Η ενότητα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την ανάγνωση και αποσυμβολισμό του τεχνικού σχεδίου ενός ενδύματος, την αναγνώριση κάθε κομματιού του ενδύματος και τη διδασκαλία της προετοιμασίας και της σειράς συναρμολόγησης κάθε είδους ενδύματος, ανάλογα με το ύφασμα που θα χρησιμοποιηθεί, με τα πρόσθετα στοιχεία που αυτό περιέχει, αλλά και σε σχέση με τις απαιτήσεις και τα είδη των ραφών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε κάθε σημείο του ενδύματος. Επίσης μελετώνται τα είδη και οι θέσεις των ενισχύσεων, οι φόδρες με καθαρίσματα, το ντουμπλάρισμα κλπ.
Θ.Ε. 6: Πρόσθετα στοιχεία
Η ενότητα αναφέρεται ειδικά και αναλυτικά σε όλα τα πρόσθετα στοιχεία των ενδυμάτων και στις τεχνικές ραφής και συναρμολόγησής τους στο ένδυμα. Διδάσκονται τεχνικές για την τοποθέτηση διαφορετικών ειδών τσέπης (φιλέτο, διπλό φιλέτο, φιλέτο με flap, εσωτερική – εξωτερική κλπ), διαφορετικών ειδών ζώνης (απλή, με φόδρα, με ζωναροφόδρα κλπ), διαφορετικών ειδών φερμουάρ, πατιλετών και κουμπιών.
Θ.Ε. 7: Επιπρόσθετες λεπτομέρειες ενδυμάτων
Η ενότητα αναφέρεται στη ραφή ενδυμάτων με απαιτήσεις ποιότητας τόσο όσο αφορά τις ραφές, όσο και σε ότι αφορά τα τελειώματα της εσωτερικής πλευράς του ενδύματος (πχ. ρελιασμένα περιθώρια ραφής).
Θ.Ε. 8: Διαγράμματα ροής & ποιοτικός έλεγχος
Η ενότητα περιλαμβάνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός ενδύματος και τον ποιοτικό του έλεγχο σε ότι αφορά τις ραφές και όλα τα επιπρόσθετα στοιχεία του ενδύματος. Επίσης περιλαμβάνει τη σύνταξη διαγράμματος ροής εργασιών για κάθε ένδυμα και πού και πώς αυτό χρησιμοποιείται στην παραγωγή.

Πιστωτικές μονάδες ECVET

Σε όλα τα προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Εκπαιδευτική Ένωση Κ.Δ.Β.Μ.» απονέμονται πιστωτικές μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ECVET. Αναλυτικότερα, παρέχεται 1 μονάδα ECVET ανά 12 ώρες επιτυχούς δια ζώσης ή εξ αποστάσεως παρακολούθησης. Για τα ECVET παρέχεται συμπλήρωμα πιστοποιητικού.
Το European Credit system for Vocational Education & Training (ECVET) είναι ένα σύστημα για την αναγνώριση, συγκέντρωση και μεταφορά πιστωτικών μονάδων στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Εισήχθη το 2009 με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2009/C 155/2.

Συμπληρώστε τη Φόρμα Επικοινωνίας για άμεση προσωπική ενημέρωση

Με ενδιαφέρει να ενημερωθώ προσωπικά για τον ακόλουθο τίτλο σπουδών:

Προτιμώμενες ώρες επικοινωνίας
Διεθνής Πιστοποίηση
gatehouse-awords.png
bottom of page